arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 7: Saliran di Malaysia

10 questions · Form 1 Geografi Bab 7: Saliran di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Sungai apakah yang bertindak sebagai sempadan semulajadi antara negeri Perak dan Selangor?

  1. Sungai Perak
  2. Sungai Bernam
  3. Sungai Muar
  4. Sungai Golok
Show answer

Answer: B

Sungai Bernam membentuk sempadan semulajadi antara Perak dan Selangor.

2. Tasik Kenyir di Terengganu tergolong dalam kategori tasik...

  1. Semulajadi
  2. Kawah gunung berapi
  3. Buatan manusia (Empangan)
  4. Tektonik
Show answer

Answer: C

Tasik Kenyir ialah tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara hasil pembinaan empangan hidroelektrik.

3. Bentuk muka bumi 'Delta' terbentuk di bahagian muara sungai hasil daripada proses...

  1. Hakisan menegak
  2. Pemendapan aluvium dan lumpur
  3. Pencairan ais tebal
  4. Letusan gunung berapi
Show answer

Answer: B

Delta terbentuk di peringkat hilir / muara sungai akibat pemendapan bahan muatan sungai seperti aluvium dan lumpur.

4. Apakah jenis sungai atau tasik yang diiktiraf di bawah Konvensyen RAMSAR sebagai kawasan tanah lembap kepentingan antarabangsa?

  1. Tasik Kenyir
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Temenggor
  4. Tasik Chenderoh
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang telah diiktiraf sebagai Tapak RAMSAR tanah lembap pertama di Malaysia.

5. Lengkungan sungai (meander) mula terbentuk dengan jelas pada peringkat sungai bahagian...

  1. Hulu sungai
  2. Tengah sungai
  3. Hilir sungai
  4. Muara lautan
Show answer

Answer: B

Peringkat tengah sungai mula memperlahankan aliran dan membentuk lengkungan sungai (meander) serta susuh bukit berpancang.

6. Apakah tasik SEMULAJADI yang terbesar di Malaysia?

  1. Tasik Chini
  2. Tasik Bera
  3. Tasik Kenyir
  4. Tasik Temenggor
Show answer

Answer: B

Tasik Bera di Pahang merupakan tasik semulajadi terbesar di Malaysia dan diiktiraf sebagai Tapak RAMSAR.

7. Apakah jenis hakisan yang paling dominan di peringkat HULU sungai?

  1. Hakisan mendatar
  2. Hakisan menegak (ke dalam)
  3. Hakisan tebing tepi
  4. Pemendapan aluvium
Show answer

Answer: B

Aliran air yang deras di hulu sungai menyebabkan hakisan menegak berlaku dengan giat lalu membentuk lurah berbentuk 'V'.

8. Apakah bentuk muka bumi yang biasanya terbentuk di peringkat HULU sungai?

  1. Delta dan tasik ladam
  2. Air terjun dan jeram
  3. Lengkungan sungai dan tetambak
  4. Dataran banjir dan meander
Show answer

Answer: B

Peringkat hulu sungai mempunyai aliran air yang deras dan kecuraman tinggi, membentuk air terjun, jeram, dan lubang periuk.

9. Aktiviti pelancongan menembak jeram (white-water rafting) biasanya dijalankan di peringkat...

  1. Hilir sungai
  2. Hulu sungai
  3. Muara sungai
  4. Delta sungai
Show answer

Answer: B

Hulu sungai mempunyai aliran air yang deras dan banyak jeram yang sesuai untuk sukan ekstrim menembak jeram.

10. Apakah bentuk muka bumi yang terbentuk apabila lengkungan sungai di peringkat hilir terputus akibat banjir?

  1. Lubang periuk
  2. Tasik ladam
  3. Air terjun
  4. Jeram
Show answer

Answer: B

Tasik ladam terbentuk daripada lengkungan sungai yang terputus di peringkat hilir sungai.

Sponsored